• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
A hozzátáplálásról

A hozzátáplálásról

Mi a hozzátáplálás?

A hozzátáplálás az a folyamat, amely során a baba az anyatejen kívül más szilárd ételek ízével is megismerkedik.

A kisbaba növekedésével és fejlődésével a tápanyagszükséglete is egyre több lesz. Hat hónapos kor után a baba már igényli, hogy egyéb táplálékot is kapjon az anyatejen kívül. Ha nincs elegendő anyatej a baba számára az új ízek kóstoltatását már 4-6 hónap között el lehet kezdeni, ha a baba készen áll rá.

Honnan tudjuk, hogy a baba megérett az új ízek kóstoltatására?

  • Stabilan, önállóan ül és megtartja a fejét.
  • Képes kezeit, szemeit és száját összehangolni, önállóan ránézni az ételekre, felcsippenteni és a szájába helyezni őket.
  • Az ételeket le tudja nyelni. (Azok a babák, akik még nem állnak készen az új ízekre, visszalökik a nyelvükkel az ételt.)

A hozzátáplálásra azért van szükség, hogy kiegészítse az anyatejjel, annak hiányában tápszerrel szerezhető energiát és tápanyagmennyiséget, az adott életkorú gyermek szükségleteinek megfelelően. Az első időszakban azonban ez inkább csak kóstolgatás, így a fő energia- és tápanyagforrás továbbra is az anyatej, vagy annak hiányában életkor szerint javasolt tápszer a kisbaba számára.

Elsőként adható zöldségek 4-7 hónapos kor között:

sárgarépa, saláta, cékla, burgonya, édesburgonya, sütőtök, szelőtök, gesztenye, brokkoli, mángold, kelbimbó, spárga

A zöldségeket kínáld gyermekednek párolt vagy főtt formában, majd alaposan passzírozd vagy turmixold le. Részesítsd előnyben a párolást a főzéssel szemben, hiszen kevésbé sérülnek a zöldségben a vitaminok. Ha a családban van allergiás megbetegedés, bizonyos zöldségek adását a gyermekorvos még később javasolhatja.

8 hónapos kortól bevezethető zöldségek

kelkáposzta, karalábé, karfiol, spenót(hetente egyszer), sóska (hetente egyszer), cukkini, paszternák, petrezselyemgyökér, sárgaborsó, zöldborsó (héj nélkül passzírozva), bab, zöldbab, csicseriborsó, csicsóka, káposzta, kelbimbó, kukorica, lencse, padlizsán, paradicsom (héj nélkül), spárga, uborka , zeller, patiszon, padlizsán, endívia

A nyers zöldségek adása főként 2 éves kortól javasolt, ekkor már biztonságosan tud rágni a gyermek és kevésbé állhat fenn fulladásveszély.

4-7 hónapos kor között javasolt gyümölcsök:

alma, őszibarack, sárgadinnye, meggy, cseresznye, hámozott szilva, körte, déligyümölcsök (narancs, mangó, banán, avokádó), málna, eper

Kezdetben javasolt csak kis mennyiségben adni az apró magvas, nehezen tisztítható, allergizáló gyümölcsöket mindenképpen délelőtt kapja a baba, hogy napközben meg tudd figyelni a reakcióit. A korai allergén ételek bevezetésének idejét és sorrendjét mindig gyermekorvos határozza meg.

A gyümölcsöket kínálhatod gyermekednek nyers formában: passzírozva, turmixolva, azonban, ha szorulást, hasfájást tapasztalsz, próbáld párolni vagy főzni, könnyebben emésztheti a baba pocakja! Részesítsd előnyben a párolást a főzéssel szemben, hiszen kevésbé sérülnek a gyümölcsben a vitaminok. Az első évben mag és héj nélkül kapja a baba a gyümölcsöt, mert nehezebben emésztheti meg a gyümölcs héját, hasfájást okozhat. 

8 hónapos kortól bevezethető gyümölcsök:

szőlő (mag és héj nélkül), sárgabarack, birsalma, füge, papaja, kókusz, licsi, ananász, vörösáfonya, datolyaszilva, görögdinnye, kiwi, csillaggyümölcs, egres, szeder, áfonya, csipkebogyó, som

 

Tejalapú táplálék egy éves kor felett

A gyermek étrendjének összeállításakor 1 éves kor után továbbra is fontos figyelembe venni, hogy az 1-3 éves kisgyermekek tápanyagszükséglete eltér a felnőttekétől. Az 1-3 év közötti gyermekeknek az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként továbbra is szükségük van napi 500 ml tejalapú táplálékra (tejalapú táplálék az anyatej, ennek hiányában javasoljuk a junior italt), amely hozzájárulhat a szükséges vitaminok és tápanyagok biztosításához!

Tejpép szerepe

A tejpép gabonaféléket tartalmazó, többnyire ízesített, babáknak adható pépes állagú étel. Leginkább köztes étkezések alkalmával (tízórai, uzsonna) kínálható. Bevezetése után a napi étkezések kiegészítéseként adható. Ételek sűrítésére is alkalmas, valamint az elkésztett tejpép még változatosabbá tehető a baba számára egy kis zöldség vagy gyümölcspüré hozzákeverésével.

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár