• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
Hétköznapi luxus- a kádfürdő

Hétköznapi luxus- a kádfürdő

A tusolás szuper megoldás a rohanós napokra, de egy kiadós kádfürdő egészen más: valódi élvezet. Amíg ázunk a vízben, egy kicsit a világ is lelassul, és egyedül lehetünk önmagunkkal, a gondolatainkkal...

Néhány gyertyával, esetleg relaxációs zenével és illatos olajokkal igazi spa élményt varázsolhatunk, és tovább fokozhatjuk a kikapcsolódás nyújtotta élvezetet. Egy forró fürdő csodákra képes: ellazít, megnyugtat, ugyanakkor csökkentheti a kisebb megfázás, meghűlés kellemetlen tüneteit is. A fürdőzés relaxáló hatása részben annak köszönhető, hogy kissé megemeli a test hőmérsékletét, ezáltal az izmaink ellazulnak. Amikor feszültek, idegesek vagyunk, szinte minden izmunk megfeszül: ezt a görcsöt nagyon jól tudja oldani a meleg víz. Ahogy az izmaink elernyednek, az elménk is könnyeben nyugszik meg. Ezt a fizikai lazító hatást edzés után is kihasználhatjuk, így regenerálva a fájó izmokat, és csökkentve az izomlázat.

A meleg fürdő fokozza a vérkeringést, így a végtagokba is jobban eljut a sejtek számára oly fontos tápanyag. A felgyorsult vérkeringés csökkenti a vérnyomást, így javítja a szív működését is. Egy kád forró fürdő megnyitja a pórusokat, eltávolítja a méreganyagokat, és ettől a bőrünk is simább és puhább lesz. Egyes tanulmányok szerint a lefekvés előtti fürdőzés segít a könnyedebb elalvásban. A testhőmérséklet enyhe emelkedése, melyet gyors lehűlés követ, hasonlít testünk elalvás előtti reakciójára. Nemcsak gyorsabban alszunk el tőle, hanem az alvás minősége is javulhat.

 

Milyen az ideális kádfürdő?

Mindannyian mást érzünk forrónak, de az ideális vízhőmérséklet az általános vélekedés szerint alig magasabb a testhőmérsékletünknél, ami általában 37 fok körül van. A legtöbben a 38 fok körüli vizet érezzük kellemesen melegnek, a 39 fokos viszont már majdnem mindenkinek túl sok, mert ez a hőmérséklet már nagyon megdolgoztatja a szívet. Átlagosan 15-20 percet érdemes a forró vízben tölteni, főleg, ha illóolajokat vagy fürdősót is használunk.

 

Fürdősó: a komplex megoldás

Gyorsan oldódik, csak bele kell dobni a vízbe: a sónak - legyen szó akár termálsóról, akár tengeri sóról - méregtelenítő, kiegyensúlyozó hatásai is vannak. A jó minőségű fürdősó mentes a kémiai adalékoktól, és gyógynövényeket vagy illóolajokat is tartalmaz, tartósítószereket és színező anyagokat viszont nem. Ha izmaink fáradtak, merevek, akkor érdemes izomlazító hatóanyagokat tartalmazó fürdősót választani, ha viszont inkább a lelkünket ápolnánk, akkor valamilyen nyugtató hatású gyógynövényt tartalmazó terméket válasszunk.

 

Milyen illóolajokat használjunk fürdőzéshez?

A relaxációt nagyon jól támogatják az illóolajok is: megnyugtatnak, felfrissítenek vagy tisztítják a légutakat. Fontos, hogy ne közvetlenül a vízbe cseppentsük őket, mert akkor a víz felszínén maradnak. Egy kiskanál sóra vagy mézre cseppentve viszont könnyedén feloldódnak a vízben.

Az eukaliptusz illóolaj a népi hagyomány szerint vírus-és gombaölő hatású, de hatékony nyákoldó, köptető, emésztést javító, gyulladáscsökkentő is. Friss illata nem csak új energiával tölt fel, hanem légúttisztító, fertőtlenítő hatással is bír. Fokozza a bőr és a bőralatti szövetek keringését.

levendula illóolajat hagyományosan nyugtató, relaxáló hatása miatt ajánlják. Balzsamos, nyarat idéző illata ellazít és segít könnyebben álomba szenderülni.

mandarin illóolaj levertség, rosszkedv esetén lehet segítségünkre: igazi napfényes, mosolyt fakasztó illata különösen a szürke, esős őszi-téli napokon esik jól. Hatása fokozható, ha narancs-, szegfűszeg- vagy fahéjolajjal keverjük.

Ha biztosra szeretnénk menni, válasszunk többféle illóolajból készített keveréket, melyben a válogatott illóolajok kiegyensúlyozott elegye segít az ellazulásban, és jótékonyan hat a feszültségekkel teli mindennapokban.

 

Gyógynövényes fürdő

Extra tipp: a fürdővízbe szárított gyógynövényeket is tehetünk. Egy liter vízbe szórjunk bele egy marék gyógynövényt, például kamillát, hársfavirágot vagy zsályát, majd forraljuk fel. A főzetet tűzről levéve, 5-10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le, és öntsük a fürdővízbe.

 

A forró fürdőt követően ügyeljünk arra, hogy ne hűljön le a testünk. Törölközzünk meg alaposan, és öltözzünk fel melegen. A legjobb, ha rögtön ágyba bújunk, de ha erre nincs lehetőség, akkor legalább takarózzunk be és pihenjünk, mert így járulhatunk hozzá leginkább a szervezet regenerációjához. Fontos, hogy a meleg fürdő nem ajánlott magas láz, elesettség, legyengült állapot estén, valamint szív-és érrendszeri megbetegedések és várandóság esetén is kerülendő.

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár