Cikkek

Vitaminbomba álruhában:

Bemutatjuk a homoktövist!

2020. 09. 11.

Kicsi, narancssárga bogyói vannak, savanykás az íze és a legzordabb körülmények között, akár a homokban is megél: a homoktövis szerény külseje igazi vitamin nagyhatalmat rejt.

A homoktövist a homok aranyának is nevezik, nem véletlenül: magasan vezeti a C-vitamin tartalmú gyümölcsök és zöldségek listáját. Ezek a kis, narancssárga bogyók a citrom C-vitamin tartalmának a tízszeresét tartalmazzák, de több C-vitamin van bennük, mint az eperben, kiviben vagy a narancsban. Ha ez még nem lenne elég, E-vitaminban és esszenciális zsírsavakban is bővelkedik, és kiemelkedő a béta-karotin tartalma. Ez utóbbi azért fontos, mert a szervezetünk át tudja alakítani A-vitaminná, ami a szemünk, a bőrünk és a nyálkahártyáink egészségének védelmében játszik fontos szerepet. Az E-vitamin és az esszenciális zsírsavak jelenléte miatt a kozmetikumok fontos alapanyaga is. Vegánok számára jó hír, hogy B12 vitamint is tartalmaz,  mely egyébként nagyrészt csak állati eredetű élelmiszerekben fedezhető fel. 

Mire jó a homoktövis?

Ha egyszerűsíteni szeretnénk a választ, akkor inkább azt kellene kérdeznünk, mire nem jó ez a savanykás ízű gyümölcs. Számtalan kutatás igazolja jótékony hatását az immunrendszer erősítésén át az anyagcsere támogatásán keresztül a szív-és érrendszeri problémák kezeléséig. Az őszi-téli, influenzás időszakban egyszerűen megelőzésre is használhatjuk, hiszen magas vitamintartalma miatt erősíti az immunrendszert. Még akkor is sokat javíthat az állapotunkon, ha  már megfáztunk, hiszen erősítő és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segíthet, hogy gyorsabban átjussunk a betegség nehezén. Kozmetikumokban is egyre gyakrabban találkozhatunk vele: gyulladáscsökkentő és hámosító hatása miatt felhasználják sebgyógyításra alkalmas krémekhez, anti-ageing hatása miatt pedig természetes bőrfeszesítőként.

Hogyan fogyasszuk?

A magas aszkorbinsav-tartalom egyetlen hátránya, hogy a homoktövis eléggé fanyar, savanykás ízű. Ezért, ha nyersen fogyasztjuk – és érdemes nyersen fogyasztani, mert a hőkezelés során pont a lényeg, azaz a vitamintartalom vész el – ajánlott egy kis mézzel édesíteni. A frissen préselt homoktövis lé mézzel remek megoldás a napi vitaminpótlásra, de aki bírja a savanykás ízeket, akár natúr formában is kipróbálhatja.

Ha kedvet kaptunk hozzá, akár mi magunk is nevelhetünk homoktövis cserjét a kertünkben. Jó tudni, hogy a bokor általában 3-5 méteres nő, sűrű bozótot alkot és tövises. Ügyeljünk rá, hogy telepítéskor nő és hímivarú egyedeket is kell ültetni, mert kétlaki növény, mely termést csak a harmadik évtől hoz majd, viszont akár 30-50 évig is elél.