• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
Egy zöldség ami gyümölcs, bemutatjuk a tökféléket

Egy zöldség ami gyümölcs, bemutatjuk a tökféléket

Gondoltunk egy zöldségre, ami valójában gyümölcs és több, mint 100 fajtája létezik..

Egy zöldség, ami gyümölcs:

Bemutatjuk a tökféléket!

Gondoltunk egy zöldségre, ami valójában gyümölcs. Több, mint 100 fajtája létezik, lehet zöld, fehér, és sárga is, és télen-nyáron ehetjük. Mi az?

Természetesen a tökfélékre, az uborka és a dinnyék közeli rokonaira gondoltunk. Mivel virágból fejlődnek ki, botanikai értelemben a gyümölcsök közé tartoznak, annak ellenére, hogy a hétköznapokban leginkább a zöldségként emlegetjük. Aggodalomra tehát semmi ok, nem kell zavarba jönnünk a zöldségesnél vagy a piacon: mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük. A tökfélék nagy része az amerikai kontinensről származik, és igazi fogyasztásáról Európában elsőként egy német botanikus, Hieronymus Bock számolt be 1546-ban. Mint írja, az "indián alma" húsa az almáéhoz és a répáéhoz hasonlóan megfőzhető, és lehántott magja ugyanúgy használható, mint a mandula, sőt, még a tökmag húgyhólyagra gyakorolt gyógyhatására is felhívja a figyelmet.

Nyáron és télen is finom

Attól függően, hogy mikor fogyasztjuk őket, megkülönböztetünk nyári és téli tököket.

A nyári tököknek lágy borítású magvaik vannak, és a szárukat kivéve minden részük elfogyasztható. Általában kevés főzést igényelnek, és a leszedésük után rögtön elfogyasztják őket. A nyári tökfélék kategóriájába tartozik a hosszú nyakú tök, a csavart nyakú tök, az olasz tök néven is ismert cukkini és a csillagtök vagy más néven patiszon. Szeptembertől aztán érnek a téli tökök: a sütőtökök, a magjukért termesztett változatok, köztük az ipari feldolgozásra is termesztett olajtök, valamint az Amerikában divatos, nálunk is egyre inkább meghonosodó tökfaragás alapanyagai, a „Halloween tökök” is. A téli tökök héja nagyon kemény és csak teljesen érett állapotban szedik le őket, mert sok fajta termése – általában keserű íze miatt – zsengén nem alkalmas fogyasztásra. A téli tökök között már sok változatos formát és színt találunk, mintha a természet egy kis színt és vidámságot akart volna csempészni a sokszor szürke őszi-téli napokba. Ami azt illeti, a természet a méretekkel sem fukarkodik: az óriástök klasszikus fajtája átlagosan 4-8 kg-os terméseket hoz, de nem ritkák a 10 kg fölöttiek sem. Még ennél is gigászibb az eredetileg állati takarmányozásra kifejlesztett óriástökök termése, amelyeknél gyakori az 50 kg feletti termés, de nem ritka a 100 kg sem. Ehhez képest a ma egyik legkedveltebb óriástök-fajtatípus, a Hokkaido termései általában 1,5-2,5 kilogramosak. A pézsmatökfajták közül nálunk a legismertebb a hosszú nyakú, alul kiszélesedő, „körte” termésű sonkatök, a klasszikus, sütőbe való sütőtök, amivel talán a leggyakrabban találkozhatunk a boltokban.

Miért érdemes fogyasztani?

Bármelyik tökfajta is a kedvencünk, érdemes gyakran a tányéra kerülnie: a tök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény zöldségféle, emellett sok vitamint és nyomelemet tartalmaz. E-vitaminban is gazdag, a benne levő kálium és K-vitamin védi a szívet, narancsszínű húsa pedig magas béta-karotin tartalmának köszönheti intenzív tónusát. A béta-karotin a szervezetben zsír jelenlétében A-vitaminná alakul, ami fontos szerepet játszik például az érelmeszesedés és a keringési problémák megelőzésében. Mindegyiknek alacsony zsír- és szénhidráttartalma, kalóriaszegények, így a gyomorkímélő étrend fontos alapanyagai.

A népi hagyomány sokféle pozitív hatást tulajdonít a tökmagnak, ezek skálája az afrodiziákumtól a hugyúti megbetegedések kúrálásán át egészen a féreghajtásig terjed. Ettől függetlenül a sütőtök magja pörkölve kellemes ropogtatnivaló, és jó alternatívája a kevésbé egészséges csipszeknek és ropiknak. Említést érdemel még a tökmagolaj is, ami nem csak finom, hanem 50%-ot meghaladó linolénsav-tartalmának köszönhetően a vér koleszterinszintjének csökkentésében is fontos szerepet játszhat. Használhatjuk pácokhoz, salátaöntetekhez és a sütőtök-krémleves ízesítésére is. A legkisebbeknek sem kell kimaradnia a jóból: a babáknak már sütőtökös ivólevet és igazi csemegének számító sütőtökpürét is kínálhatunk sós és édes verzióban is.  

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár