Cikkek

A pilates története

Egy különleges mozgásforma mindenkinek

2021. 01. 15.

Bemutatjuk a Pilates tornát!

Január az újévi fogadalmak főpróbája: ilyenkor derül ki, hogy sikerül-e kitartanunk az életmódváltással kapcsolatos elhatározásunkban. Ha úgy döntöttél, hogy 2021-ben többet fogsz mozogni, a Pilates tökéletes kezdés lehet: kíméli a gerincet, egyenletesen erősíti egész izomzatot, és segít a tudatos mozgáskultúra, egyfajta testtudat kialakításában is. A több, mint 500-féle gyakorlatból mindenki a testfelépítésének és edzettségének megfelelő edzést állíthat össze. Már heti két alkalom is segíthet az alakformálásban, a mindennapos stressz leküzdésében, de aki gyors eredményre vágyik, az akár kétnaponta is elvégezheti a gyakorlatokat. Ez a mozgásforma akkor is hasznos lehet, ha már sportolsz valamit, és kiegészítő edzést keresel: profi sportolók is használják erősítésre és a sérülések utáni regeneráció során is. A tornagyakorlatok segítségével megnő az izmok és az ízületek állóképessége, csökken a sérülékenységük, illetve egy esetleges sérülésnél gyorsabban regenerálódnak. Sőt, azoknak is segíthet, akik a hát- és gerincpanaszokkal, esetleg reumatikus és ízületi fájdalommal küzdenek. 

A Pilates története 

A Pilates torna egy több mint száz éve létező testformáló módszer. Nevét megalkotója, Joseph Hubertus Pilates után kapta, aki Németországban, Düsseldorf mellett született 1883-ban. Születése óta angolkórban, asztmában és ízületi fájdalmakban szenvedett, de nem nyugodott bele a betegségekbe: mindent megtett azért, hogy egészségesebb legyen. Gimnasztikázott, kipróbálta a testépítést és jógázott is – kitartásának és a rendszeres mozgásnak hála 14 éves korára már anatómiai rajzokhoz állt modellt. 1912-ben Angliába költözött, majd a világháború kirobbanása után hadifogságba került: ezalatt, a Man-szigeten kezdte el kialakítani később világhírűvé vált módszerét. Honfitársai, akiken "gyakorolt", a testedzésnek köszönhetően megerősödtek fizikailag, és elkerülték azt az irtózatos spanyolnáthát, amely ezreket ölt meg. 1926-ban az USA-ba költözött, és megnyitotta fitness termét a New York-i Balett épületében. Kora legnagyobb táncosai és táncoktatói jártak hozzá, hogy módszere segítségével szép alakra és hihetetlen ruganyosságra tegyenek szert. Módszerét haláláig fejlesztette, összeállított több száz ma is használt gyakorlatot és 20, a gyakorlást segítő Pilates-gépet alkotott meg.

Mi a Pilates torna lényege?

A Pilates teljesen más, mint a hagyományos alakformáló vagy erősítő edzések. Olyan testrészeket is megmozgat, melyeket más edzések során nem, vagy csak nehezen lehet erősíteni, formálni. A kezdők általában ezt úgy fogalmazzák meg: „Olyan izmokat mozgatok, melyeknek a létezéséről azelőtt nem is tudtam.” Az edzés során speciálisan felépített gyakorlatsorokat kell elvégezni úgy, hogy közben gondosan ügyelünk a testtartásunkra és a légzésünkre. A speciális légzéstechnika, valamint az egész törzsizomzatot átmozgató mozdulatok stabilizálják a gerincet és a test minden ízületét. A módszer a légzés segítségével éri el azt, hogy az alsóbb izomcsoportokat is be tudja vonni a mozgásba, így elsősorban a harmonikus testtartást, testfelépítést és a jó közérzetet segíti elő. Minden mozdulat a test erőközpontjából indul: ez lényegében a has, a hát alsó része, a far, a medence izmai, vagyis az összes hasizom, köztük a mély haránt hasizom, a mély hátizmok, a far- és a belső comb izmai, valamint a medencefenék záróizmainak összessége. Hogyan tudjuk tudatosan, ebből az erőközpontból irányítani a mozdulatokat? Ez a Pilates torna legfontosabb, alapozó mozdulata: köldökünket húzzuk be a gerincünk felé, és az alsó lengőbordákat emeljük meg, mintha egy fűző lenne rajtunk. Ha ezt a pozíciót sikerül hosszabb időn keresztül megtartani, akkor tulajdonképpen elsajátítottuk a módszer alapját.

 

Hogyan kezdjük el?

Joseph Pilates több mint 500 különféle gyakorlatot fejlesztett ki, melyből fokozatosan nehezedő gyakorlatsorozat állítható össze. A gyakorlatokat kezdetben egyszerűen a földön, matracon végezhetjük: először hasizom-erősítő és a testtudat fejlesztését célzó gyakorlatokat kell elsajátítani. Az interneten számos bevezető, Pilates oktató videót találunk, melyekből a összeállíthatjuk a kezdő gyakorlatokat. Később, ha már nagyon belejöttünk,  speciális, rugókkal ellátott gépeken folytathatjuk a gyakorlást, melyek lehetőséget adnak fokozatos terhelésre és növelik a gyakorlatok hatékonyságát.