Cikkek

Tudatos vásárlás

Hol kezdjem?

2020. 12. 08.
  • Tervezd meg a vásárlásodat!

Mindenképpen célszerű bevásárlólistát írni, így elkerülheted, hogy felesleges dolgok is a kosaradba kerüljenek. Ha olyan üzletbe mész, amit jól ismersz, próbáld meg gondolatban bejárni és elhelyezkedésük alapján csoportosítani a listádon szereplő dolgokat. Ezzel rengeteg időt tudsz magadnak megtakarítani. Ha igazán komolyan akarod venni a tervezést, akkor írd össze előre a heti menüt és ez alapján vásárolj be, ezzel akár heti egyre is lecsökkentheted a vásárlások számát, ami a mostani helyzetben egy nagyon jó védekezés lehet.

  • Gondold át, kell-e!

Ne halmozz fel nagy készleteket, hiszen így megterheled a pénztárcádat is. Az akciós termékekből sem célszerű nagy készleteket felvásárolni, inkább gondold át, hogy milyen mennyiségű termék fogy el belátható időn belül a háztartásotokban.

  • Nem mindegy, miben viszed haza!

A bevásárló listáddal együtt tegyél el annyi bevásárló táskát, amennyi elegendő a bevásárlásodhoz, így elkerülheted, hogy feleslegesen kelljen azt megvásárolnod a pénztárnál, hosszú távon pedig tehermentesítheted vele a környezetedet.

Szerezz be vászontáskákat műanyag szatyrok helyett. Manapság már rengetegen varrnak ilyen tasakokat, de biztosan találsz a nagymama elfeledett készletében is.

  • Télen a télit!

Törekedj arra, hogy szezonális dolgokat vásárolj! Főleg a zöldségek és gyümölcsök terén spórolhatsz rengeteget így.

  • Használj alternatív tisztítószereket!

Egyre több cég gyárt már környezetbarát tisztitószereket, melyeket kisgyermekek és háziállatok mellett is biztonságos használni. A légfrissítők között próbáld ki az aeroszolos helyett a pumpás verziót, vagy az illóolajokat.

  • Próbáld ki a szűrt vizet!

Rengeteg típusú vízszűrő berendezés közül lehet választani, manapság már létezik olyan alternatíva is, amibe nem kell sok pénzt beleölni. A palackozott ásványíz helyett remek megoldás lehet, nem kell cipekedni és a hulladékot válogatni, akár még spórolhatsz is vele.