Cikkek

Tavaszi nagytakarítás

Így csináld, hogy sikeres legyen!

2021. 03. 12.

A tavaszi nagytakarítás 6 pontja: így csináld, hogy sikeres legyen!

Söpörd ki a téli szürkeséget! A tavasz érkezésével a napfény végre beragyogja a lakást, és a friss levegő átjárja az összes helyiséget: itt a tavaszi nagytakarítás ideje! Tény, hogy egy alapos takarítás sok idő és energia, de néhány praktikus szabály betartásával rengeteg időt megspórolhatunk.

 1.     Készíts listát!

Ha úgy érzed, nyomasztóan tornyosulnak előtted a tennivalók, készíts listát! Így sokkal átláthatóbbá és kezelhetőbbé válnak a feladatok, arról az extra örömről nem is beszélve, amikor kipipálhatsz valamit, amit elvégezél. Egy csupa pipát tartalmazó lista pedig komoly sikerélmény lesz, meglátod! Persze nem az a lényeg, hogy minél gyorsabban túless rajta: nagyon fontos, hogy a tavaszi nagytakarítás közben hagyj időt a köztes pihenésre is. Fogd fel úgy, mint egy interval edzést, szakaszonként váltogatva a nagy hatékonyságú takarítást és a pihenést, így a végén nem fogod úgy érezni magad, mint akin átment egy úthenger.

 2.     Kezdd a szortírozással!

 A takarítás sokkal könnyebb lesz, ha nem kell a felesleges tárgyakat rakosgatnod vagy kerülgetned. Alaposan fésülj át minden helyiséget és szabadulj meg attól, amire nincs szükséged. Természetesen nem kell minden felesleges vagy soha nem használt dolgot kidobni: ha úgy érzed, más még hasznát venné, ajándékozd oda valakinek vagy adományozd el! Tipikusan ilyenek a ritkán vagy soha nem hordott ruhák: ami már fél éve nem volt rajtad, azt valószínűleg a következő fél évben sem fogod hordani, más viszont lehet, hogy örülne neki. A konyha is igazi kincsesbánya lehet, ha csorba bögrék vagy a kollekcióba nem passzoló üvegpoharak kiválogatására kerül a sor. Csak akkor kezdd el az „igazi” tavaszi nagytakarítást, ha már kiválogattál és összegyűjtöttél mindent, ami felesleges.

 3.     Csomagold el a téli holmikat!

Rengeteg helyet szabadíthatsz fel a szekrényekben, ha elcsomagolod a téli ruhákat. Ez remek alkalom arra is, hogy átválogasd őket. Ha szükségét érzed, mosd ki vagy add be a tisztítóba a kabátokat, sálakat, sapkákat, hogy ősz végén tisztán és illatosan vehesd majd őket elő újra. Amikor előkerülnek a tavaszi-nyári ruhák és cipők, a hangulatod is rögtön tavasziasabbá válik majd, és persze az sem utolsó szempont, hogy nem a rohanós hétköznap reggeleken kell keresgélned a tavaszi kabátod.

 4.     Mindig fentről lefelé haladj!

Banálisnak hangzik, pedig nem feltétlenül egyértelmű: mindig fentről lefelé haladj! Veled is megesett már, hogy miután letörölgetted a dohányzóasztalt, rájöttél, hogy a könyvespolc kimaradt, és a takarítása közben pont a szépen letakarított dohányzóasztalra száll a por?

Ezért fontos a sorrend: ha emeletes házban laksz, akkor kezdd a takarítást a felső szinttel, a lakáson belül pedig a felső polcok, szekrények portalanításával, és fokozatosan haladj egyre lejjebb, így elkerülheted, hogy kétszer kelljen dolgoznod.

 5.     Gondolj a környezetre is!

Nem feltétlenül kell mindenhez a kétségtelenül higiénikus, de sajnos csak egyszer használható papírtörlőt választani, rengeteg mindenhez elég a mikroszálas törlőkendő, vagy egy természetes szálakból készült szivacs, mert ezeket egy alapos mosás után újra fogod tudni használni. A maradék textíliákat is újrahasznosíthatod: a lyukas vagy kinyúlt pamutpólók, régi ágyneműk például nagyon jól szolgálnak törlőrongyként. Érdemes kipróbálni a környezettudatos tisztítószereket és bevetni néhány egyszerű anyagot, mint például a szódabikarbóna vagy a citromlé. A szódabikarbóna nagyon sokoldalúan használható tisztítószer: eltávolítja a kellemetlen szagokat, de felmosásra és fürdőszoba takarítására is kiváló.

 6.     Vond be a családtagokat!

Nem kell mindent egyedül megoldanod, és itt nem csak a nehéz bútorok mozgatására vagy a függönyök leszedésére gondolunk. A kisebb gyerekek is tudnak segíteni a játékok elpakolásával vagy portörléssel, a nagyobbak pedig már porszívózni vagy felmosni is beállhatnak. Ha a család minden tagja részt vesz a munkában, a végeredményt is jobban megbecsülik majd.

Ha pedig már mindennel elkészültél, és az egész lakás ragyog, ne felejtsd el megjutalmazni magad valamivel, ami örömöt okoz: ejtőzz a kanapén egy jó könyv társaságában, nézz meg egy jó filmet vagy díszítsd a tiszta lakást egy nagy csokor színes tulipánnal és add át magad a tavasz élvezetének!