Cikkek

Ismerd meg jobban az i:am termékcsaládot

Hogyan hidratálj sportolás közben

2021. 04. 02.

Az egészség nem más, mint egy hosszú távra szóló, elkötelezett barátság a tested és a lelked között. A barát megismerése, megértése és szeretete a barátság feltétele. Az egészség megőrzése megvalósíthatatlan célkitűzés rendszeres testmozgás és az életmóddal harmonizáló táplálkozási szokások kialakítása nélkül melynek fontos része a sportolás közbeni tápanyag bevitel, azaz a sportfrissítés. A sportfrissítés 3 fő célja:

  1. hidratáció
  2. energiapótlás
  3. a megfelelő regeneráció elősegítése

Tudtad, hogy a hidratáció csökkenése sokkal közvetlenebbül és brutálisabban hat a teljesítményre, mint az energiaszint csökkenése? Ha a baráti futások vagy családi kerékpártúra alkalmával úgy érzed, hogy kimerültél, görcsöl a vádlid esetleg „kotyog” a gyomrod annak oka leginkább a dehidratáltság, vagyis az elégtelen víz és elektrolit (só) bevitel, nem pedig az energiahiány.

Az emberi testben az információk, az energiát adó tápanyagok, a makró-, és mikroelemek „vízi úton közlekednek”. Akár a hajók a Dunán, vagy más folyó és állóvizeken. Minél alacsonyabb a vízszint, annál nehezebb a közlekedés, mert romlik a vízi utak járhatósága. A felnőtt emberi test 55-60%-a víz, és ezen a vízen bizony komoly forgalom zajlik.

Tudtad, hogy a megfelelő hidratációhoz nem elég csak vizet fogyasztani?

A sejten belüli folyadékterek a tavak, a sejten kívüliek a folyók. Mindegyik vízi útnak megvan a maga parancsnoka, aki ügyel az egyensúlyra, ügyel arra, hogy hatékony és dinamikus legyen a két víztér egyensúlya. Sejten kívül a nátrium a főnök, sejten belül pedig a kálium. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki közlekedési káosz, gyors és harmonikus legyen a forgalom, fenn kell tartani a vízszintet és biztosítani kell, hogy a rendet fenntartó „főnökök” a két vezérelektrolit, a nátrium és a kálium mindig megfelelő számban és arányban legyenek jelen a szervezet vízi útjain. Ezért nem elegendő sportolás közben pusztán vízzel hidratálni mert az izzadás során a víz mellett olyan kulcsfontosságú elektrolitokat is veszítünk, mint a nátrium, kálium és magnézium. Az Mineral Tabs sótablettát úgy fejlesztettük ki, hogy annak ionösszetétele tükrözze az izzadságban lévő ionok arányát, ezért hatékonyan segítse a fizikai aktivitás közbeni ionegyensúly fenntartását.

Fizikai aktivitás, verseny vagy edzés közben helyes frissítéssel tudjuk fenntartani a vízi útjaink járhatóságát, a szervezet folyadéktereinek megfelelő vízszintjét és az elektrolitok mennyiségét és arányát, azaz együttesen a HIDRATÁCIÓT. Hiába vannak jelen a szervezetben az energiát adó tápanyagok, ha a nehezen járható vízi utak miatt lassan, nem megfelelő mennyiségben, vagy egyáltalán nem jutnak el a céljukhoz a sejtekhez.

A megfelelő hidratáció után a sportfrissítés során a következő prioritás az energiapótlás. Itt a legnagyobb kihívás, hogy el kell juttatni a gyomorba mixelt frissítőkoktélt oda, ahonnan valóban felszívódik, azaz bekerül a szervezetünkbe. Mert, amit megeszünk, vagy megiszunk még nincs a szervezetünkben. A gyomorba küldött frissítők halmazállapotuktól függetlenül még messze a külvilág szereplői. Akármilyen formában is gyürkőztük azokat a gyomrunkba, ott előbb-utóbb mindenképpen oldattá válnak. Sokat tehetünk és tennünk is kell azért, hogy ez az oldat megfelelő legyen ahhoz, hogy minél gyorsabban, de ne túl gyorsan tovább haladhasson a vékonybél első szakasza felé, ahol mind a víz, mind az elektrolitok, mind pedig a tápanyagok legnagyobb része felszívódik, azaz bejut a szervezetbe. Leggyorsabban, leghatékonyabban a hipotóniás sportitalok jutnak a szervezetbe, amelyek a nélkülözhetetlen elektrolitok mellett kis számú, de nagy tömegű, nagy energiasűrűségű molekulákat, legfőképpen szénhidrátokat tartalmaznak. Az mineral+energy drink sportital-porunkból az ajánlásunknak (40g+500ml víz) megfelelően kevert frissítő, amellett, hogy magas az energiatartalma és az izzadás által elveszített ionokat is megfelelő arányban és mennyiségben pótolja, alacsony koncentrációjú, hipotóniás ital, amely fenntartja a szervezetben az ionegyensúlyt és hatékonyan biztosítja az izomok folyamatos energiaellátását.

Az termékek magyarországi gyárban, magyar munkaerő közreműködésével kerülnek piacra rengeteg tapasztalat és sokrétű tudás van bennük. Az előállítás során figyelnek arra, hogy olyan összetevőket tartalmazzanak a termékek, amelyek valóban bejutnak a szervezetbe és a lehető legkevesebb olyan komponens legyen bennük amire nincs szükséged.