Cikkek

Háziállatok

Kedvenceink helyes táplálása

2020. 06. 30.

Gyakran felmerül a kérdés mivel etessük kutyáinkat, macskáinkat: egye azt, amit mi, főzzünk neki külön, vagy adjunk nekik boltban vásárolható tápokat, konzerveket?

A táplálék az egyik legfontosabb tényező, ami meghatározza kedvencünk az életminőségét, egészségét, a várható élettartamot. A kutyák és macskák ősei ragadozók voltak, főleg zsákmányállatokkal, azaz hússal (állati eredetű fehérjével és zsírral) táplálkoztak. Megették továbbá a zsákmányállat, például pocok bélcsatornájában található egyéb anyagokat is, azaz magvakat, növényi részeket is (szénhidrátokat), vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint mikro- és makroelemeket. Ha a természetben ez a táplálékuk, akkor az otthoni táplálás során is olyan ételeketv adjunk nekik, ami megfelel az evolúció során kialakult igényeiknek.

A természeteshez hasonló, megfelelő összetételű táplálék elkészítése házilag, nagyon nehezen megvalósítható, a megfelelő alapanyagok beszerzése miatt drága is, valamint rendkívül időigényes. Arról nem is beszélve, hogy nem tartható el hosszabb ideig, tehát gyakran kell főzni kedvencünknek. Mindezt megtakarítható, ha a táppal etetjük őket.

Ha az állat tápot kap, általában mindegy, hogy konzerv- vagy száraz táp, ami lényeges, hogy jó minőségű legyen.

Honnan tudjuk, hogy egy táp jó minőségű-e?

Szerencsére ma már számtalan kutya-macska tápot találhatunk az üzletek polcain. Ami a legfontosabb, hogy az ideális táplálék hús alapú legyen. Hogy biztosak legyünk a dolgunkban, olvassuk el a csomagoláson az összetevők felsorolását: az első helyen kell feltüntetni a legnagyobb arányban benne lévő összetevőt. Ha ez állati eredetű, például csirke, marha, hal, akkor az állati fehérje alapú táp. Ha az első összetevő valamilyen gabona, a második pedig "állati eredetű melléktermék", az azt jelenti, hogy a táp nagyobb arányban növényi eredetű összetevőket tartalmaz, kisebb részben rosszabb minőségű, állati eredetű anyagot. A hús drágább, mint a gabona, ezért a belőle készült táp is drágább lesz, míg az olcsóbb tápok nem tartalmazhatnak elegendő mennyiségű húst.

Ha mégis úgy döntünk, hogy mi magunk főzünk a kedvencünknek, akkor érdemes az interneten és könyv formájában is elérhető szakirodalomból válogatnunk, amelyek leírásai alapján mi is összeállíthatunk teljes értékű táplálékot.

Következetesség a táplálásban

Általában bármit egyen is az állat, érdemes egyfélét kiválasztani és mindig ugyanazt etetni, mert állataink nem akarnak állandóan új ízeket kipróbálni, kifejezetten zavarja őket, ha cserélgetjük, variáljuk a tápjukat, ha változatosan szeretnénk etetni őket. Ezen felül a tápok váltogatása megterhelheti emésztőrendszerüket és hasmenést is okozhat. Kedvencünk akár éveken át örömmel eszi ugyanazt mindennap.

Mit ne adjunk?

Fűszeres ételeket, puffasztó főzelékféléket, zsíros tejtermékeket, rágcsákat, csokoládét, mert ezek nem kutyának, macskának valók. Nagyobb mennyiségű csont adását is kerülni kell, mert komoly problémákat okozhat.