Cikkek

5 egyszerű tipp, hogy könyebb legyen az iskolakezdést

Készüljünk együtt!

2021. 08. 29.

5 egyszerű tipp, hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

 

Néhány nap, és ismét becsöngetnek! A kötelező felszerelés beszerzésén kívül még van néhány fontos dolog, ami megkönnyítheti a felkészülést a gyerekeknek és az egész családnak.

 1.      Álljunk vissza a napirendre!

 Legkésőbb az utolsó héten kezdjük el fokozatosan felvenni az iskolaidőben megszokott ritmust. Álljunk vissza a korábbi napirendre: ügyeljünk rá, hogy a gyerekek időben feküdjenek le és ne lustálkodjanak az ágyban 11-ig. Az első napokban valószínűleg nem fog könnyedén menni a korai ébredés, hiszen a vakációban éppen az a jó, hogy nem kell sehova sietni, de ez még mindig jobb, mint pánikban kapkodni szeptember elsején. Segíthet az is, ha adunk nekik valamilyen reggeli feladatot, ami motiválja őket a felkelésre.

 2.      Beszélgessünk, olvassunk az iskoláról!

 Különösen a kis elsősök izgulhatnak, szoronghatnak az iskolakezdés miatt, de nagyobbaknál is előfordulhat, ha új iskolába mennek vagy másik osztályban folytatják a tanulmányaikat. Sokat segíthetünk nekik, ha beszélgetünk ezekről az érzésekről: óvódásokkal az iskolai napirendről, és arról, hogy milyen például egy tanóra, vagy hogy fogják hívni a tanító nénit, nagyobbakkal pedig arról, hogyan szerezhetnek új barátokat és milyen izgalmas élmények várnak rájuk. Az olvasás is jó ötlet, és remek eszköz lehet arra is, hogy minél több pozitív információt adjunk át az iskoláról. Léteznek kifejezetten kisiskolásoknak íródott könyvek a témában, ezeket esti mese helyett is olvashatjuk.

3.      Csináljunk rendet

Rendezzük be együtt a gyerekszobát az iskolakezdésre! Mivel a nyári szünetben az íróasztalról többnyire eltűnnek a füzetek és a könyvek, jó program lehet együtt visszapakolni mindent a helyére. Ha a szoba adottságai engedik, érdemes egy relaxációs sarkot is kialakítani egy kényelmes székkel vagy babzsákkal, ahova elvonulhat majd egy kicsit pihenni vagy olvasgatni.

4.      Önállóság

Az önállóság magabiztosságot ad, így szuper gyakorlat lehet alsós - főleg elsős, másodikos gyerekeknél - ha kisebb feladatokat adunk nekik. Ilyen például az iskolatáska bepakolása vagy a másnapi ruha kikészítése.

 5.      Ruhatár  

 Nézzük át az őszi, átmeneti ruhadarabokat! Érdemes már most felmérni, hogy mire lehet szükség, hiszen a nyári leárazásokon jó áron találhatunk őszi/téli ruhadarabokat is. Egy jó hangulatú, közös vásárlással vagy egy kedvenc ruhadarabbal pedig nemcsak az őszre készülhetünk fel, hanem gyermekünket is motiválhatjuk az iskolakezdésre.