Cikkek

Maglisztek

Mit kell tudni a maglisztekről?

2021. 05. 31.

Először is azt, hogy a maglisztek valójában nem lisztek: míg a hagyományos lisztek – például a búzaliszt, vagy a tönkölyliszt – az adott növény magjainak őrlésével készül, a maglisztek alapanyagát első lépésben zsírtalanítják. Ez általában hideg sajtolással történik, vagyis mechanikai úton összepréselik a magokat, és csak ezután őrölik meg őket, általában a liszthez hasonló finomságúra. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy gluténmentesek, ezért szuperül illeszkednek a gluténmentes és a paleo étrendbe is. Érdemes kísérletezni a használatukkal, mert értékes tápanyagokkal és új ízekkel gazdagíthatják az ételeinket.

Nézzünk meg közelebbről most három kevésbé ismert maglisztet!

Szőlőmag liszt  

Míg a szőlőmag régebben jelentéktelen élelmiszeripari hulladéknak számított, mára már kutatásokkal igazolták, hogy nagyon értékes, antioxidánsokban gazdag alapanyag. Az antioxidánsok hatástalanítják a szervezetben felgyülemlő káros szabadgyököket, így lassítva az öregedési folyamatokat. A szőlőmagból készült kivonat jótékony hatásait 1936-ban Szentgyörgyi Albert írta le, hozzátéve, hogy feltehetőleg a szőlőmag tartalmazza a legtöbb természetes antioxidánst. A hideg sajtolás után megőrölik a magokat, amelynek eredményeképpen a tápanyagok még koncentráltabban vannak jelen benne. A szőlőmagőrlemény por állagú, frissszőlőmag-ízű, és 100%-osan felszívódik a szervezetben.

Ehetjük kefírbe, joghurtba keverve 1-2 teáskanálnyi mennyiséget, de tehetjük müzlibe, teába vagy kávéba is. Segíti az élesztő működését, így kenyérfélékhez, süteményekhez és egyéb tésztákhoz is adható. Ha hagyományos lisztekkel keverjük, akkor egy tápanyagokban gazdag, könnyebben emészhető, gazdagabb ízvilágú ételt kapunk.

Mákliszt

Ahogyan a többi magliszt estében, a hideg sajtolás itt is fontos a végeredmény szempontjából: kezdő lépésként az olaj jelentős részét kisajtolják a mákszemekből, majd ezután őrlik meg -  a végeredmény nagyjából a rétesliszt finomságának felel meg. A mákliszt emiatt kalória- és zsírszegényebb, miközben megtartja a mák kedvező élettani hatásait. A búzaliszttel összehasonlítva jóval magasabb a rost-, fehérje- , vitamin- és ásványianyag-tartalma, viszont lényegesen kevesebb a szénhidrát és kalória van benne. Különösen gazdag kálcium-, magnézium- és vasforrás, magas aminosav tartalma pedig  biztosan kedvező hatással van az egészségükre. Jelentős fehérjetartalma miatt illeszkedik a vegetáriánusok és vegánok étrendjébe, de magas rosttartalma nagy mennyiségű vízzel fogyasztva segítheti az emésztést, csökkenti a nettó emészthető szénhidrátmennyiséget, és mivel nem alakul glükózzá, a vércukorszintre is jótékony hatással van. Minden olyan receptben helyettesíthetjük a fehér lisztet mákliszttel, amihez illik a mák kissé fanyar, intenzív íze: leginkább süteményekhez, édes ételekhez ajánlják, de akár zsömlét is süthetünk belőle. Ha nem gluténmentes étrendet követünk, helyettesíthetjük a receptben megadott búzaliszt mennyiség 10-20 százalékát mákliszttel, ha viszont tisztán máklisztet használunk, akkor a receptben megadotthoz képest egyel több tojást tegyünk bele.

Kenderliszt

A kendermag fogyasztásának évszázadokra visszatekintő múltja van: ennek a sokoldalúan felhasználható magnak számos jótékony hatást tulajdonítanak. Nagyon magas az esszenciális aminosav-tartalma, ami különösen a vegetáriánus vagy vegán étrendet követőknek lehet fontos, hiszen ezen aminosavakat általában a húsfélék fogyasztásával szerezzük be. 

A kendermag nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat is, melyek hozzájárulhatnak az érrendszer egészségéhez és a vérnyomás normalizálásához. A kendermag kiemelkedő omega-3 és az omega-6 zsírsav tartalommal rendelkezik, és magas rosttartalma támogatja az emésztést. Kitűnő ásványianyag forrás: van benne kálcium, magnézium és kálium is, ezen kívül bővelkedik B- és E-vitaminban. A kenderliszt nagyon jól emészthető fehérjeforrás, nem okoz puffadást, ezért sportolóknak, és fogyni vágyóknak is ajánlják, edzés után. Finom, enyhén diós íze van: készíthetünk belőle turmixot (2-3 evőkanál kenderlisztet és kedvenc gyümölcseinket turmixoljuk össze) vagy egyszerűen tegyük bele egy pohár gyümölcslébe. Ha sütéshez használjuk, nagyjából a liszt felét érdemes helyettesíteni vele.