Receptek

Olasz citromos sütemény

HOZZÁVALÓK

4 főre 100 perc

3 bögre teljes kiőrlésű liszt

1 teáskanál szódabikarbóna

1 bögre olvasztott vaj

¼ teáskanál só

2 bögre cukor

3 tojás

½ bögre író

½ bögre tejföl

4 evőkanál citromlé

1 teáskanál friss, reszelt gyömbér

2 db citrom héja

1 teáskanál vanília

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A lisztet átszitáljuk és elkeverjük a sóval és a szódabikarbónával. Egy másik tálban kikeverjük a vajat a cukorral, míg elég levegős, könnyű nem lesz. Egyesével beleütjük a tojásokat, majd a tejfölt, citromlevet, vaníliát, gyömbért és a citromok reszelt héját. A lisztes keverék felét öntsük hozzá a vajas krémhez. Adjuk hozzá az írót és végül a lisztes keverék maradékát, majd keverjük addig, míg homogén állagú tésztát nem kapunk. A sütemény tésztáját öntsük egy vajjal kikent tetszőleges sütőformába (őzgerinc, csatos tortaforma vagy akár kuglóf formát is használhatunk).

70-80 perc alatt elkészül, de kivétel előtt végezzünk tűpróbát. A kész süteményt ezután 5 percig pihentetjük.

Vaníliafagyival tálaljuk.