Cikkek

Mi a teendő a használt sütőolajjal?

Óvjuk együtt környezetünket!

2020. 09. 16.

Ebből következik, hogy Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel, arról azonban kevesebbet hallunk, hogy mi történik a használt sütőolajjal. A "fáradt" sütőolaj sorsa az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, hiszen ott  szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A háztartásokban keletkező használt olajnak viszont csak kis része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, - aholegyébként  ingyenesen átveszik - és jelentős mennyisége még mindig a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Miért jelent ez problémát? A rántott hús nagy kedvenc a legtöbb hazai családban, és sokan el sem tudják képzelni a vasárnapi ebédet nélküle. Ebből következik, hogy Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel, arról azonban kevesebbet hallunk, hogy mi történik a használt sütőolajjal. A "fáradt" sütőolaj sorsa az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, hiszen ott  szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A háztartásokban keletkező használt olajnak viszont csak kis része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, - aholegyébként  ingyenesen átveszik - és jelentős mennyisége még mindig a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Miért jelent ez problémát? A használt étolaj a csatornában kihűl, reakcióba lép a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoz. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, ami megtámadja és tönkreteszi a házi-és a közcsatornacsöveket is, ami viszont már a családnak is komoly költségeket jelenthet. Mi a helyzet akkor, ha nem a lefolyóba, hanem a háztartási szemétbe kerül a fáradt étolaj? Nehezen lebomló anyagként a szemét szelektálásánál, újrahsznosításánál jelenthet problémát, ha pedig gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

1 csepp használt étolaj 1000 liter vizet szennyezhet el. Egy liter fáradt olaj egymillió liter édesvizet, tehát kb 50 ember évi ivóvízkészletét változtathatja szenyvízzé. Közös érdekünk tehát, hogy semmiképpen se kerüljön a csatornába vagy a szemétbe. 
Nézzük, mit tehetünk: 
Miután kihűlt az olaj, öntsük egy műanyag flakonba vagy más tároló edénybe, és amikor az megtelik, adjuk le a legközelebbi hulladékudvarban vagy MOL benzinkúton. Mindkét 

Amit tudni kell a leadással kapcsolatban:
- csak lakossági használt olajat vesznek át
- legfeljebb 10 literes kiszerelésben adható le
- közvetlenül a személyzetnek kell átadni