Cikkek

Alternatív növényi édesítőszerek

Van élet a cukron kívül

2021. 02. 12.

Sokféle diéta létezik, egyben azonban biztosan hasonlítanak: a finomított cukor fogyasztását nem javasolják. Az édes íz viszont nagyon tud hiányozni, főleg, ha hirtelen csökkentjük vagy teljesen abbahagyjuk a cukorfogyasztást. Összeszedtük, hogy milyen növényi alapú, alternatív édesítőszereket csempészhetünk az étrendünkbe, ha kerülni szeretnénk a hagyományos cukrot, de mielőtt belekezdünk, szögezzük le: többségük nem tartalmaz kevesebb kalóriát és sokszor édesebbek a cukornál. Mégis, sok előnyük van a cukorral szemben: általában több rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak – bár ez utóbbi a cukorban egyáltalán nincsen. Mindezek mellett nem egyszerűen csak édesítik az ételeinket, de egy különleges,  gyümölcsös mellékízt is adnak hozzá. Ha a célunk a fogyás, akkor hozzá kell szoknunk, hogy minden kevésbé édesítünk, akkor is, ha alternatív édesítőszereket használunk. Jó hír, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kedvenc csemegénk kevésbé lesz finom, sőt: lehet, hogy újfajta ízharmóniákat fedezünk fel, és kiderülhet, hogy a kávé és a tea sok esetben egyáltalán nem igényel extra édesítést.

Juharszirup

 A juharszirup a juharfa cukros, vizes nedvéből készül, többszörös szűrés után. Ma már Délkelet-Kanada és New England a legnagyobb juharszirup-termelő régiók a világon, ami nem csoda, hiszen az amerikai palacsinta gyakorlatilag elképzelhetetlen nélküle. A juharszirup tömegének 66-67 százaléka cukor, emiatt egyáltalán nem nevezhető fogyókúrás édesítőnek, viszont értékes ásványi anyagai, nyomelemei és vitaminjai miatt - többek között kiemelkedő az energiatermelésben és a normális idegműködés biztosításában fontos szerepet játszó mangán-tartalma - érdemes ezt az alternatívát választani édesítésre és főzésre. Gyakorlatilag bármilyen sült és főtt ételt édesíthetünk vele, amihez egyébként cukrot használnánk. Tea, kávé és más reggeli italok édesítőjeként is megállja a helyét, hiszen jól oldódik, és nincs kellemetlen utóíze. Bár kalóriatartalma közel azonos a cukoréval, de mivel másfélszer édesebb annál, így kevesebb is elegendő belőle.

Agave szirup

 A mexikói eredetű agave növény édes, ragacsos levét sok mindenhez felhasználják, például ebből készül a tequila is. Az utóbbi időben azonban az agavéról leggyakrabban a levél nedvéből nyert, édesítésre alkalmas szirup kapcsán hallunk. Az agávé a spárgafélék családjába tartozik; sivatagi, száraz égövi növény több, mint 100 alfajjal. Az agavét hosszú idő óta termesztik Mexikó félszáraz, termékeny, vulkanikus talajú, dombos vidékein. Nagyméretű, a kaktuszhoz vagy a jukkához hasonló növény, melynek tüskés, húsos levelei körbeveszik az ananászhoz hasonló belső részét: ez rejti a Mexikóban aguamiel, vagy „mézes víz” néven emlegetett édes és ragadós folyadékot. A mexikói őslakosok nagyra tartották az agavét: úgy hitték, hogy nektárja megtisztítja a testet és a szellemet. Az agave szirup íze kellemes, bársonyos, viszont körülbelül háromszor olyan édes, mint a normál konyhai cukor, főként magas fruktóztartalma miatt. Ezért érdemes vele csínján bánni: használjunk belőle kevesebbet, mintha cukorral sütnénk-főznénk. 

Datolyaszirup

 A sűrű, sötétbarna és extra édes datolyaszirupot a Közel-Keleten előszeretettel használják főzéshez és sütéshez is, a húsos ételektől kezdve a desszertekig gyakorlatilag mindenhez. A szirup előállítása a lehető legegyszerűbb módon történik: a datolyát megfőzik, magtalanítják, és kipréselik a levét, végül pedig leszűrik. Akár te is kipróbálhatod otthon: 500 gr datolyát magozz ki, darabold fel, és ha száraz, meleg vízben áztasd egy éjszakát. Ha puha, tedd fel főni a vízzel, és nagyon alacsony lángon egy órán keresztül főzd. Turmixold le, majd passzírod át egy szűrőn, és már készen is van! Tiszta üvegben a hűtőben hetekig eláll. Ha nincs időd elkészíteni, nálunk is beszerezheted. A datolyaszirup kellemes, gyümölcsös íze nagyon jól passzol a granolákhoz és a legegyszerűbb natúr joghurtot vagy a reggeli zabkását is különlegessé varázsolja. Süteményekhez, muffinhoz is szuperül működik.