• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
Alternatív növényi édesítőszerek

Alternatív növényi édesítőszerek

Sokféle diéta létezik, egyben azonban biztosan hasonlítanak: a finomított cukor fogyasztását nem javasolják. Az édes íz viszont nagyon tud hiányozni. Összeszedtük, hogy milyen növényi alapú, alternatív édesítőszereket csempészhetünk az étrendünkbe, ha kerülni szeretnénk a hagyományos cukrot.

Alternatív növényi édesítőszerek- van élet a cukron kívül

Sokféle diéta létezik, egyben azonban biztosan hasonlítanak: a finomított cukor fogyasztását nem javasolják. Az édes íz viszont nagyon tud hiányozni, főleg, ha hirtelen csökkentjük vagy teljesen abbahagyjuk a cukorfogyasztást. Összeszedtük, hogy milyen növényi alapú, alternatív édesítőszereket csempészhetünk az étrendünkbe, ha kerülni szeretnénk a hagyományos cukrot, de mielőtt belekezdünk, szögezzük le: többségük nem tartalmaz kevesebb kalóriát és sokszor édesebbek a cukornál. Mégis, sok előnyük van a cukorral szemben: általában több rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak – bár ez utóbbi a cukorban egyáltalán nincsen. Mindezek mellett nem egyszerűen csak édesítik az ételeinket, de egy különleges,  gyümölcsös mellékízt is adnak hozzá. Ha a célunk a fogyás, akkor hozzá kell szoknunk, hogy minden kevésbé édesítünk, akkor is, ha alternatív édesítőszereket használunk. Jó hír, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kedvenc csemegénk kevésbé lesz finom, sőt: lehet, hogy újfajta ízharmóniákat fedezünk fel, és kiderülhet, hogy a kávé és a tea sok esetben egyáltalán nem igényel extra édesítést.

Juharszirup

 A juharszirup a juharfa cukros, vizes nedvéből készül, többszörös szűrés után. Ma már Délkelet-Kanada és New England a legnagyobb juharszirup-termelő régiók a világon, ami nem csoda, hiszen az amerikai palacsinta gyakorlatilag elképzelhetetlen nélküle. A juharszirup tömegének 66-67 százaléka cukor, emiatt egyáltalán nem nevezhető fogyókúrás édesítőnek, viszont értékes ásványi anyagai, nyomelemei és vitaminjai miatt - többek között kiemelkedő az energiatermelésben és a normális idegműködés biztosításában fontos szerepet játszó mangán-tartalma - érdemes ezt az alternatívát választani édesítésre és főzésre. Gyakorlatilag bármilyen sült és főtt ételt édesíthetünk vele, amihez egyébként cukrot használnánk. Tea, kávé és más reggeli italok édesítőjeként is megállja a helyét, hiszen jól oldódik, és nincs kellemetlen utóíze. Bár kalóriatartalma közel azonos a cukoréval, de mivel másfélszer édesebb annál, így kevesebb is elegendő belőle.

Agave szirup

 A mexikói eredetű agave növény édes, ragacsos levét sok mindenhez felhasználják, például ebből készül a tequila is. Az utóbbi időben azonban az agavéról leggyakrabban a levél nedvéből nyert, édesítésre alkalmas szirup kapcsán hallunk. Az agávé a spárgafélék családjába tartozik; sivatagi, száraz égövi növény több, mint 100 alfajjal. Az agavét hosszú idő óta termesztik Mexikó félszáraz, termékeny, vulkanikus talajú, dombos vidékein. Nagyméretű, a kaktuszhoz vagy a jukkához hasonló növény, melynek tüskés, húsos levelei körbeveszik az ananászhoz hasonló belső részét: ez rejti a Mexikóban aguamiel, vagy „mézes víz” néven emlegetett édes és ragadós folyadékot. A mexikói őslakosok nagyra tartották az agavét: úgy hitték, hogy nektárja megtisztítja a testet és a szellemet. Az agave szirup íze kellemes, bársonyos, viszont körülbelül háromszor olyan édes, mint a normál konyhai cukor, főként magas fruktóztartalma miatt. Ezért érdemes vele csínján bánni: használjunk belőle kevesebbet, mintha cukorral sütnénk-főznénk. 

Datolyaszirup

 A sűrű, sötétbarna és extra édes datolyaszirupot a Közel-Keleten előszeretettel használják főzéshez és sütéshez is, a húsos ételektől kezdve a desszertekig gyakorlatilag mindenhez. A szirup előállítása a lehető legegyszerűbb módon történik: a datolyát megfőzik, magtalanítják, és kipréselik a levét, végül pedig leszűrik. Akár te is kipróbálhatod otthon: 500 gr datolyát magozz ki, darabold fel, és ha száraz, meleg vízben áztasd egy éjszakát. Ha puha, tedd fel főni a vízzel, és nagyon alacsony lángon egy órán keresztül főzd. Turmixold le, majd passzírod át egy szűrőn, és már készen is van! Tiszta üvegben a hűtőben hetekig eláll. Ha nincs időd elkészíteni, nálunk is beszerezheted. A datolyaszirup kellemes, gyümölcsös íze nagyon jól passzol a granolákhoz és a legegyszerűbb natúr joghurtot vagy a reggeli zabkását is különlegessé varázsolja. Süteményekhez, muffinhoz is szuperül működik.

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár