Cikkek

Illóolajok a háztartásban

Vegyszermentes takarítás egyszerűen!

2020. 10. 16.

A 100%-ban természetes illóolajok a háztartás bármelyik szegletében jó szolgálatot tesznek. Összeszedtünk néhány praktikus tippet, hogy Te is kipróbálhasd őket otthon. Ezeket a természetes, nagy tisztaságú illóolajokat bátran használhatod kisbaba és gyermekek mellett is.

Mosáshoz: Használhatod öblítőként a szintetikus öblítők helyett. Tölts a mosógép öblítő tartályába 1 evőkanál ecetet és csepegtess bele 8-10 csepp illóolajat. Minél többféle illóolajat használsz, annál inkább hangulatodhoz és évszakhoz tudod illeszteni a ruhák illatát.

Felmosáshoz: Két okból is érdemes, egyrészt az illatáért, másrészt pedig fertőtlenítő hatásáért. Oldj fel 10 csepp illóolajat 1 evőkanál ecetben és keverd el a forró vízben.

Szemetes illatosításához és fertőtlenítéséhez: Csöppents 5-10 csepp grapefruit, citrom vagy teafa, illóolajat a szemetesbe vagy akár a környékére, hogy elkerüld a kellemetlen szagokat.

Porszívózáshoz: Csepegtess egy vattapamacsra a kedvenc illóolajodból, majd a pamacsot tedd a porszívó porzsákjába. Takarítás után élvezheted is a csodás illatot!

A WC illatosítására: A WC papír guriga belső részére cseppents Kubeba illóolajat, így kiválthatod az aeroszolos légfrissítőket is.

Felületfertőtlenítőként: Készíts belőle spray-t! Egy 100 ml-es üvegbe önts 30 ml alkoholt, majd csepegtess bele 150 csepp (kb. 5 ml) teafa illóolajat és ugyanennyi citrom illóolajat. Rázd össze, töltsd fel az üveget vízzel és pumpás spray adagolófejjel zárd le az üveget. Figyelj arra, hogy jól rázd össze minden használat előtt!

Cipők fertőtlenítésére, szagtalanítására: Cseppents egy- két csepp teafa illóolajat egy vattakorongra, majd helyezd egy éjszakára a cipőd belsejébe.

Hangyák távoltartására: Érdemes levendula, borsmenta vagy eukaliptuszos illóolajat csepegtetni tisztán, hígítás nélkül azokra a helyekre, ahol a hangyák betörnek a lakásba/házba, vagy ahol közlekednek.