Cikkek

Április 23. - A könyv világnapja

5 dolog amit az olvasásnak köszönhetünk

2021. 04. 23.

5 dolog, amit az olvasásnak köszönhetünk

 Április 23-án világszerte a könyv napját ünnepeljük. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt az olvasás jótékony hatásairól. Könyveket olvasni ugyanis nem pusztán nagyon élvezetes, hanem az egészségünkre is jótékony hatással van. A legfrissebb kutatások szerint többek között javítja a koncentrációt, fejleszti a memóriát, bővíti a szókincsünket, csökkenti a stresszt, és fejleszti a kreativitást. Mindegy, hogy mi a célunk: kikapcsolódás, lazítás, tanulás, önfejlesztés, kalandozás vagy éppen unaloműzés, egy jó könyv mindezekben társunk lehet. Nézzük részletesen ezeket az előnyöket!

 1.     Csökkenti a stresszt

 Az olvasás az egyik legpihentetőbb módja a kikapcsolódásnak. Amikor elmerülünk egy jó könyvben, szinte megszűnik a külvilág és egy másik dimenzióba kerülünk, távol a mindennapi gondoktól, problémáktól. Kutatások szerint már 6 perc olvasás után 68%-kal csökken a stressz szintünk, vagyis gyakorlatilag néhány perc alatt magunk mögött hagyjuk a napi mókuskereket és relaxált állapotba kerül a testünk és a lelkünk.

 2.     Javíja a memóriát és a koncentrációt  

 Egy könyv, vagy akár egy  hosszabb cikk elolvasása edzésben tartja a szürkeállományunkat: ebben fontos szerepet játszik a fókuszált figyelem, illetve a rövid távú memória aktiválása is. Amikor egy hosszabb történetet olvasunk, rengeteg mindent meg kell jegyeznünk annak érdekében, hogy élvezzük és értsük is az olvasottakat. Ehhez képest például az online térben sokkal felszínesebb, szkennelés-szerű, ugrándozó olvasást végzünk, emiatt egyre nehezebben koncentrálunk fókuszáltan egy dologra. Amikor belemerülünk egy könyv cselekményébe, akkor lényegében kizárólag egyetlen dologra összpontosítunk akár órákon át. Ekkor azt is gyakoroljuk, hogyan kell fókuszálni a figyelmünket, és ez a képesség mind a tanulásban, mind a munkában nagy segítségünkre lehet. Az olvasás mindemellett arra készteti az agyunkat, hogy a leírt világot képek formájában teremtse újra, tehát amit olvasunk, azt azonnal el is képzeljük. Olvasni tehát komoly koncentrációt igényel, de az információ feldolgozását és az emlékezést is serkenti, így pedig folyamatosan karban tarthatjuk elménket és memóriánkat.

 3.      Gyarapítja a tudásunkat

 Minden elolvasott könyv hasznos információkkal és új ismeretekkel gyarapít: nem csak az általános műveltség szintjén, hanem speciális témákban is. Ráadásul mindezt úgy, hogy közben remekül szórakozunk! A történelmi regényeknek köszönhetjük például azt, ha élményszerű tudásunk van egy-egy történelmi korszakról vagy szereplőről: szinte úgy érezhetjük, személyes ismerősként üdvözölnénk az egri várvédőket vagy Mátyás királyt, ha összefutnánk az utcán. A regényekből emellett számtalan olyan dolgot is tanulunk, aminek nem feltétlenül vagyunk tudatában: hogyan éltek vagy beszéltek elmúlt korok emberei, mit ettek, hogyan telt egy napjuk? Tudnánk-e kapásból, mit csinál egy pákász, ha nem olvastuk volna a Tüskevárat?

 4.     Kreatívabbá és nyitottabbá tesz

 A regények vagy novellák olvasása nagyszerű módja annak, hogy erősítsük a kreatív oldalunkat és fejlesszük a képzelőerőnket. Sőt, szélesedik a világlátásunk és árnyaltabbá válik a gondolkodásunk is, hiszen bárhová eljuthatunk, utazhatunk térben és időben, barangolhatunk ismeretlen földrészeken vagy távoli korokban. A szereplőkkel vagy a történettel való azonosulás során az empátia-készség is fejlődik: azáltal, hogy beleképzeljük magunkat mások bőrébe, vagy megismerjük a gondolkodásmódjukat, sokkal nyitottabbá és elfogadóbbá válhatunk. Emelett az inspiráció sem elhanyagolható szempont. Egy jó könyv csodás ötleteket adhat, váratlan megoldásokat kínálhat, vagy új megvilágításba helyezheti a problémákat. Röviden: egy könyv képes megváltoztatni az ember életét.

 5.     Fejleszti a szókincset és a helyesírást

 Ez a szempontpont különösen a gyerekek esetében lehet érdekes. Az olvasás az egyik legjobb tanítómester, nem csak a megszerzett tudás és a fantázia megmozgatása miatt, hanem azért is, mert észrevétlenül is rengeteget segít a helyesírás és stilisztikai érzék fejlesztésében. A gyerekek sokszor nem szívesen olvasnak „parancsszóra”, ezért fontos, hogy olyan könyveket ajánljunk nekik, amik tényleg szórakoztatják és lekötik őket. Nem feltétlenül kell a kötelezőkkel kezdeni, de azokkal is könnyebb dolgunk lesz, ha a magát az olvasást már megszerettettük vele. Kutatások szerint az iskolán kívüli olvasmányok közvetlen, pozitív hatással vannak a gyerekek iskolai teljesítményére. Mint kiderült, egy jó könyv jobban fejleszti az olvasási készséget, mint bármilyen más típusú olvasnivaló: azok a diákok, akik naponta olvasnak könyvet, jobb eredményeket érnek el az iskolában.

 Olvasnivalót a webshopból is rendelhetsz, ide kattintva: https://ecofamily.hu/termekek/konyv.html