Receptek

Babka mákkal és meggyel

HOZZÁVALÓK

4 főre 60 perc

A tésztához:

500 g búzaliszt

egy csipet só

50 g nádcukor

1 tk szárított élesztő

vanília

1 citrom reszelt héja

3 dl (rizs)tej

50 g olvasztott vaj

 

A töltelékhez:

50 g vaj

100 g mák

50 g nádcukor

3 dl meggylekvár


 

Elkészítés

A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, a tejet meglangyosítjuk, együtt tésztává dagasztjuk őket, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, kisé beledolgozzuk, langyos helyen kelesztjük egy órán át. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, egyenletesen eloszlatjuk rajta a cukorral ledarált mákot és a meggylekvárt, a tésztát a hosszabb oldala felől feltekerjük. Hosszanti irányba (de az egyik végén nem) félbe vágjuk a tekercset, az így kapott két „szálat” egymás köré tekerjük, a „fonatot” félbe vágjuk, vajjal kikent sütőformába tesszük őket, olvasztott vajjal megkenve kelesztjük, utána előmelegített sütőben 150 fokon légkeverésen aranybarnára sütjük és hagyjuk kihűlni őket.