• Delivery Országos kiszállítás, 30.000 Ft felett és egyben 50 kg alatt szállítási díj nélkül!
 
Termékek
Akció
Kedvencek
Kosár
Levendulaolajjal a nyugodt alvásért

Levendulaolajjal a nyugodt alvásért

Egy jó nap a jó alvással kezdődik – tartja a mondás...

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy-egy álmatlanul vagy kevés alvással töltött éjszaka után mennyire fárasztó tud lenni a másnap. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiányában nemcsak fáradtak lehetünk:  koncentrációs készségünk, memóriánk is romlik, reakcióidőnk megnövekszik, ami például munka vagy vezetés közben veszélyes helyzeteket teremthet. Az, hogy kinek mennyi a megfelelő mennyiségű alvás, nagyon egyéni lehet, de az általános vélekedés szerint legalább 6 óra alvásra még azoknak is szüksége van, akiknek kisebb az alvásigénye. Az ok egyszerű:  ennél kevesebb idő alatt a testünk– elsősorban az agy – nem tudja végrehajtani azokat a regeneráló folyamatokat, amelyek szükségesek a szervezet egészséges működéséhez, ez ugyanis az alvás egyik legfontosabb célja. Persze az életkorunk is befolyásolja, hogy mennyit alszunk: a csecsemők akár 15 órát is képesek aludni - a szülők nagy örömére, - míg az óvodásoknál ez már 10-13 órára csökken, de az iskolásoknak is legalább 10 órányi alvásra lenne szüksége. Egy átlagos felnőttnek 6-8 óra az ideális alvásigénye, idős korban pedig jellemzőbb, hogy több, kisebb ciklusban pihenünk, azaz éjszaka 4-5 órát alszunk egyhuzamban, napközben pedig 2-3 órát szunyókálunk. De mit tehetünk, ha nehezen alszunk el, vagy éjszaka felébredünk? Íme néhány általános jótanács:

  1. Biztosítsunk kellemes környezetet az alváshoz! A kényelmes matrac, a sötétítés és a 20 fok körüli hőmérséklet sokat segíthet.
  2. Evidensnek tűnik, hogy ne kávézzunk lefekvés előtt, de sokan elfelejtik, hogy a fekete vagy zöld tea is élénkít, ezért ezeket is kerüljük a lefekvés előtti 4 órában.
  3. A napi utolsó étkezést időzítsük úgy, hogy lefekvés előtt legalább 2-3 óra maradjon az emésztésre, és kerüljük a zsíros, fűszeres vagy szénhidrát-gazdag ételeket.  
  4. Kutatások bizonyítják, hogy az okostelefon és számítógép monitor által kibocsátott fény kék tartománya stimulálja az idegrendszert, ami nehezíti az elalvást, ezért ezeket az eszközöket semmiképpen se vigyük magunkkal az ágyba.

Egy kis aromaterápia

Az illóolajok használata nem csak a közérzetünket javíthatja, hiszen a népi gyógyászat már évszázadok óta használja az aromás növényekből nyert kivonatokat különböző problémákra. Az egyik legismertebb és legkellemesebb illatú a levendula illóolaja: 47 fajtáját ismerjük, melyeket évszázadok óta világszerte használnak gyógyító és relaxációs célokra. A legismertebb levendulatípus a Lavandula angustifolia, vagyis az orvosi levendula. Ebben a kis, balzsamos illatú, lila virágú növényben óriási aromaterápiás potenciál rejlik: 170 különféle aromás vegyületet tudtak benne azonosítani. Ez az oka annak, hogy nagyon sokoldalúan használható: egyszerre nyugtat, oldja a szorongást, fájdalmat csillapít, görcsöket old, fertőtlenít és jó hangulatot teremt. Évszázadok óta használják alvászavarok, szorongás és az idegesség kezelésére aromalámpából elpárologtatva, vagy alvópárnák formájában, masszázs- és fürdőolajok alapanyagaként. Nagyon egyszerű alkalmazni, mutatjuk, hogyan!

Nyugtató, illóolajos fürdő

Az illóolaj a vízben nem oldódik, ezért mindig keverjük el egy kanál mézben, tejben vagy tejszínben, és így adjuk a fürdővízhez. A lefekvés előtti nyugtató aromás fürdőhöz 8-10 csepp levendula illóolajat használjunk.

Párologtatás

Lefekvés előtt legalább 20 perccel cseppentsünk 12-20 csepp levendula illóolajat aromalámpába vagy diffúzorba, hogy mire ágyba bújunk, a kellemes illat már átjárja a teret.

Masszázs

Tegyünk 8-10 csepp levendula illóolajat egy kevés növényi olajba (pl: sárgabarackmag-olaj mandula olaj, jojoba olaj) és használjuk lazító, relaxáló masszázshoz. Talpmasszázshoz is kiváló.    

Termékek
Kedvencek
Belépés
Kosár